ANNAPURNA

 

 

A világtól távol – Annapurna alaptábor gyalogtúra a hófödte csúcsok között

 

 

Álmodoztál már arról, hogy a távoli és egzotikus Nepálba utazz? - A világ legnagyobb hegyei között túrázz, vagy hogy beleszippants egyet a levegőbe 4000 méter felett? Ha igen, de nem tudod hogyan vágj neki egyedül, vagy csak társra van szükséged, akkor tarts velünk!

 

Októberben Nepálba utazunk és végigmegyünk az Annapurna szentélyhez vezető úton, mely 7-8000 méter magas csúcsok között vezet végig. Megszállunk a nyüzsgő Kathmanuban és a Phewa tó partján elterülő Pokharában, melyhez hasonló helyen még biztosan nem jártál, valamint megnézzük a napfelkeltét a Poon-Hillen farkasszemet nézve a Himalájával. A 4130 méter magas alaptábor pedig tényleg az igazi magashegyi expedíció élményét nyújtja!

 

Színpompás piacok, egzotikus ételek, elszigetelt aprócska kisfalvak, teraszosan művelt rizsföldek, szívet melengető nyugalom, és persze hatalmasabbnál hatalmasabb hegyek – Ez Nepál.

 

 • Annapurna Base Camp (Annapurna alaptábor) – 4130 m

 • 14 Napos gyalogtúra a világ legmagasabb hegyei között - igény esetén porterekkel

 • Városnézés Kathmanduban és Pokharában

 • Szállás Hotelben, és menedékházakban

 • Poon Hill – Napfelkelte

 • Helyszín:  Nepál, Ázsia

 • Indulás: Október 5 -19.

 • Utazás hossza: 15 nap

 • Stílus: Gyalogtúra

 • Létszám: 8-12 fő

 • Ár: 239.000 Ft

 • Indulás, érkezés: Kathmandu, nemzetközi repülőtér

 • Kizáró okok: Cukorbetegség, Terhesség, Tüdő- szívbetegség

Részletes program

Ismét visszatérünk Nepálba, méghozzá talán a Himalája egyik legszebb területére, az Annapurna régióba. A 15 napos utazásunk alatt belevetjük magunkat a Kathmandui forgatagba, pihenünk és bejárjuk Pokhara színes, barátságos utcáit, valamint a 8 napos gyalogtúránkat végig kísérik a hófödte hegycsúcsok, rhododendronok, babmbusz erdők, lélegzetelállító kilátás, a helyi falvak egyszerűsége és szépsége, nyugalom, és a friss levegő.

Célunk elérni a 4130 méter magasan fekvő Annapurna alaptábort (ABC), és onnan végignézni a naplementét az Annapurna I (8091 m), Annapurna III (7555 m), az Annapurna South (7219 m), a Gandharva Chuli (6248 m), és a Hiunchuli (6441 m) csúcsök árnyékában. A látvány leírhatatlan, ezt garantálom! Aludni menedékházakban fogunk, a táskákat hordárok cipelik (igény esetén), étkezni pedig a helyi fogadókban fogunk.

A túra után visszatérünk Kathmanduba, ahol végigjárjuk a Thamel nyüzsgő utcáit, a Durbar squaret, és a Boudhanath sztúpát vagy másnéven kis-tibetet.

 

 

1. Nap, Érkezés Kathmanduba

A kathmandui repülőtérről egyenesen a Thamel városrészbe megyünk, ahol elfoglaljuk a kényelmes szobáinkat, majd ismét átbeszéljük a túra részleteit. Közösen elmegyünk enni egy igazán finomat a thamel egyik hangulatos éttermébe, majd közösen vagy egyénileg körbejárjuk a színes piacot, és beszerezzük az esetlegesen hiányzó felszereléseket - Szerencsére már tudjuk, hogy hol lehet megkapni a legjobb áron őket.

Szállás hotelben, reggelivel

 

2. Nap, Pokhara

Reggel egy fél órás repülőúttal Nepál legnépszerűbb üdülővárosába repülünk, Pokharába. Az utat busszal is meg lehet tenni, de a csupán 205 km-es táv több mint 10 óráig tart a rossz útviszonyok miatt, úgy hogy most a kényelem miatt a repülőutat választjuk. A város a Phewa tó partjánál fekszik, amin hangulatos sárga, és kék facsónakok lebegnek. A tó közepén a Tal Barahi hindu templom áll, melyre csónakokkal lehet eljutni. A várossal szemben, a tó másik odlalán meredek ösvényen lehet eljutni a World Peace Pagodához (világbéke pagoda), ahonnan mesés kilátás tárul elénk három 8000-es csúccsal.

Este összepkaoljuk a túrafelszerelésünket, és keresünk egy tóparti hangulatos éttermet, ahol közösen megvacsorázunk, és lélekben már izgatottan várjuk a másnapot.

Szállás hotelben, reggelivel

 

3. Nap, Pokhara - Tikhedhunga 1941m / Ulleri 1960m

Reggel busszal indulunk Nayapulba, és innen indul a mi gyalogtúránk. Itt találkozunk a teherhordóinkkal is, akik végig velünk lesznek a túra ideje alatt. Folyamatosan emelkedve haladunk a teraszosan megművelt földek mellett, és itt találkozhatunk először a teherhordó öszvérekkel is, akik nehéz zsákokat cipelnek felfelé egészen az alaptáborig.

Délután elérjük a vendégházunkat, ahol az éjszakát töltjük majd. A havas hegycsúcsok már feltűnnek a távolban, vacsorára dhal bhatot ajánlunk mindenkinek.

Szállás vendégházban

 

4. Nap, Tikhedhunga – Ghorepani

Tápláló reggeli és meleg tea az étkezőben, majd útnak indulunk a Bhurungdi folyó mentén. Gyönyörű esőerdőn kersztül vezet az utunk, vízesésekkel, átfolyásokkal és szent helyekkel tarkítva, míg megérkezünk a 2860 méter magasan fekvő Ghorepaniba.

Szállás vendégházban

 

5. Nap, Ghorepani – Poon Hill – Tadapani

Hajnalban, még sötétedés előtt, fejlámpákkal a fejünkön indulunk a 3180 méter magas hegycsúcsra, a Poon Hill-re, ahonnan izgatottan várjuk majd a napfelkeltét. Meleg teát szürcsölve lassan kirajzolódik előttünk a Himalája mintegy 15 magas hósapkája. Magunkba szívjuk a látványt, és visszasétálunk a szállásunkra, ahol a reggeli után a táskáinkkal Tadapani felé vesszük az irányt. A 3090 méter magas Deurali-hágóról gyönyörködhetünk a Himalája vonulatában, majd innen leereszkedve a Bhurundi-folyó partjára, ahonnan bambusz- és tölgyerdőkön keresztül vezet tovább az utunk a következő hegygerinc tetején található Tadapaniig, ahol megszállunk.

Szállás vendégházban

 

6. Nap, Tadapani – Chomrong

Innen körülbelül 900 métert lefelé vezet az utunk, majd a helyiek földművelő teraszain keresztül a Kimrong folyó fölött átívelő függőhídon kelünk át, majd ismét felfelé lépkedünk egészen Gujungig, ahol megpihenünk. A tanya pár házból áll csupán, pazar kilátással a hegygerinc oldalán. Pihenés után folytatjuk az utunkat Chhomrongba, ami az Annapurna Szentélyhez vezető út bejáratánál fekszik. Jól látható innen az Annapurna South (7219 m) és a Machhapuchare (6993 m) magas csúcsok is. Chhomrong egy nagy település, tele vendégházakkal és éttermekkel. Található itt kisbolt, pékség, fodrászat, minden, ami a turisták kiszolgálásához szükséges.

Szállás vendégházban

 

7. Nap, Chomrong – Bamboo

Reggeli után egy ellenőrzőponton az engedélyünket és az útvonaltervünket bemutatva haladunk tovább, (így pontosan tudják, kik és hányan vannak a hegyen). Ismét lefelé ereszkedünk, majd a Khola-folyó fölött átkeltünk egy hosszú függőhídon, majd felfelé, egészen a sziklakiszögelésen álló Sinuwáig. Pihenés után a Modi-folyó völgyébe ereszkedünk le Bambooig, ahol a szobákat elfoglaljuk, majd a társalgóban a kályha melegében beszélgetünk és elfogyasztjuk a vacsoránkat.

Szállás vendégházban

 

8. Nap, Bamboo – Deurali

Bambooból az Annapurna gleccserei által táplált Modi-folyó mély völgyében haladunk folyamatosan felfelé, az árnyékot adó tölgy és bambusz erdők mellett. Pár óra gyaloglás után érjük el a Himalaya Lodge nevű települést, mely után a terep megváltozik, és meredek, sziklás terepen haladunk tovább. Mind a két oldalunkon gyönyörködhetünk a felénk tornyosuló sziklákkal és vízesésekkel tarkított erdős hegyoldalakban.

A Hinku barlangot elérve már lehet látni a távoli Deulari házainak kék tetejeit, majd ebédidőben elérjük a 3200 méter magasan elhelyezkedő Deuralit, ahol az éjszakát töltjük

Szállás vendégházban

 

9. Nap, Deurali – ABC

A vendégházból körülbelül 2 órás gyaloglás után érjük el a 3700 méteres magasságban fekvő Machapuchare alaptábort, ahonnan káprázatos látvány tárul a szemünk elé; A Fish Tail-t (halfarok), karnyújtásnyira látjuk magunk előtt. – Ez a kedvenc csúcsom, majd ti is meglátjátok, hogy miért.

Innen egy nem túl meredek, jól járható ösvény vezetet az Annapurna alaptáborig. A 4130 méteres alaptábort elérve lélegzetelállító, 360 fokos panoráma tárul a szemünk elé, a világ legmagasabb hegyeivel! Megérkeztünk!

A szobák elfoglalása után, felsétálunk a vendégházak felett elhelyezkedő morénára, hogy még kiélvezhessük és megcsodálhassuk a naplementét, ahogy a sugarak megcsillannak az Annapurna I (8091 m), Annapurna III (7555 m), az Annapurna South (7219 m), a Gandharva Chuli (6248 m), és a Hiunchuli (6441 m) gleccserein. A látvány leírhatatlan.. :)

Szállás vendégházban

 

10. Nap, ABC – Bamboo

Csodálatos napfelkelte nézés a csúcsok között, majd gyors ereszkedés a már ismert útvonalon. A délutáni órákban elérjük Deularit, ahol megebédelünk, feltöltjük vizes palackainkat, és folytatjuk az ereszkedést egészen Bambbo-ig.

Szállás vendégházban

 

11. Nap, Bamboo – Jhinu Danda (hot spring)

Ma szinte végig lefelé erszkedünk, áthaladva Chomrong falun, ahol megpihenünk, majd tovább ereszkedünk a Modi-Khola völgyébe, ahol az esténket töltjük. Jhinu Danda mellett található egy természetes melegvizes termál forrás, ahol megmártózhatunk, és hátradőlve a meleg vízben végig gondolhatjuk a magunk mögött hagyott gyönyörű utunkat. Az éjszakát Jhinu Danda egyik vendégházában töltjük.

Szállás vendégházban

 

12. Nap, Jhinu Danda - Nayapul – Pokhara

A gyalogtúránk utolsó napján végig lefelé haladunk kicsike falvak és teraszosan megművelt termőföldek mellett. Kora délután elérünk Naya Pulba, ami az Annapurna alaptábor túránk végpontja. Itt elköszönünk a teherhordóinktól, majd busszal Pokharába utazunk, ahol pihenhetünk, vagy sétálhatunk, vásárolhatunk a belváros hangulatos utcáin.

A vacsorát közösen, a város egyik éttermében fogyasztjuk el, ahol megünnepeljük, hogy eljutottunk az Annapurna Alaptárbora! :)

Szállás Hotelben, reggelivel

 

13. Nap, Pokhara - Kathmandu

A szállásunkból kijelentkezünk, és egy újabb félórás repülés vár ránk Kathmanduba. A délutánt a Thamelben töltjük és meglátogatjuk a Durbar square-t, ahol láthatjuk többek között a régi királyi palotát, a levéltárat, valamint a Kumarinak a palotáját is. Sajnos a 2015-ös földrengés nyomai máig láthatóak.

Ajánlott látnivalók továbbá:

Boudhanath sztúpa vagy másnéven kis-tibet, és a Pashupathinath – Ez csoport és időfüggő, mi szeretnénk mind a két helyre eljutni. :)

Szállás Hotelben, reggelivel

 

14. Nap, Kathmandu

Városnézés Kathmanudban, pihenés, szabadprogram. Megmutatjuk nektek a kedvenc éttermünket, a helyi nagy piacot, a kedvenc utcai ételünket, és mindent amire kíváncsiak vagytok még (persze ami belefér az időnkbe), igény esetén közös programozás.

Szállás Hotelben, reggelivel

 

15. Nap, Kathmandu - Budapest

Menetrendünknek megfelelően a kathmandui nemzetközi repülőterére utazunk és megkezdjük a hazafelé tartó utazásunkat.

 

 

INFORMÁCIÓK

 

Az utazás ára tartalmazza:

 • A nepáli vízum díját,

 • A túraengedélyt (TIMS kártya), valmaint az Annapurna nemzeti park belépő díját,

 • Belépőt a Durmar Square-re (katmandui városrész, ami az UNESCO része)

 • Transzfert a KTM repülőtérről a szállásokig,

 • 9 éjszaka szállást menedékházakban a gyalogtúrán,

 • 5 éjszaka szállást Kathmaduban és Pokharában kényelmes hotelekben,

 • 5 reggelit a katmandui és pokharai szállásokon,

 • A helyi túravezetők díját

 • Igény esetén Portert a gyalogtúra idejére – maximum 15 kg

Az utazás ára nem tartalmazza:

 • a fakultatív programokat,

 • a programban nem szereplő étkezéseket,

 • a nemzetközi repülőjegy és illeték árát,

 • a Kathmandu – Pokhara - Kathmandu repülőjegyek és illetékek árát, (Lehetőség van BUSZ útra is)

 • a betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást, valamint az útlemondási biztosítást.

Szállások:

Hotel - A szobák a helyi viszonyok között középkategóriájúak, 1 vagy 2 ágyasak, saját fürdőszobával felszereltek. Nepálban gyakoriak az áramszünetek, így számítanunk kell arra, hogy nem mindig lesz áram.

Vendégházak - A gyalogtúra alatt egyszerű menedékházakban töltjük az éjszakákat. A szobák általában 2 ágyasak, egyszerű berendezéssel.

Étkezés, ivóvíz:

Étkezés lehetséges a vendéglátóhelyeken, és az utcán is. Utcán javasoljuk a vegetáriánus ételeket.Ivóvíz kizárólag palackozott víz, vagy tisztított víz fogyasztása! Gyakori kézmosás, valamint törlőkendő, vagy kézfertőtlenítő erősen javasolt! A túra alatt igyekszünk mindenre figyelni, és segíteni bármilyen kérdésben. Mivel már jártunk az adott helyeken, könnyen tudunk jó tippeket adni, mit és hol érdemes kipróbálni! :)

Közlekedés:

Busszal, helyi buszukkal, taxival, riksával. A gyalogtúra ideje alatt gyalog, igény esetén a felszerelés nagyobb részét a porterek segítenek az egyik szállásról a másikig vinni (ennek napi díja van, amit a helyi porterek kapnak).

Szükséges felszerelés:

Mivel itt főleg egy gyalogos túráról van szó, az öltözéket is ehhez megfelelően válasszuk meg. Javasolt a kényelmes-egyszerű ruházat.

Időjárás, és időeltolódás:

Az időjárás Kathmanduban, és Pokharában meglehetősen nyárias, (jellemzően 25-30 °C), az éjszakák pedig hasonlítanak a nálunk megszokott nyári éjjelekre, ahol a hőmérséklet 20 °C-ra csökken.

 

A gyalogtúra első pár napjában reggelente ~10 °C, napközben ~15-25 °C, várható. Napsütésben rövid ujjú, rövidnadrág, míg ha felhős az ég, azonnal fázni kezdünk.

3000 méter felett a reggeli hőmérséklet lecsökken közel nullára, míg napközben 5-10 °C környéki.

Időltolódás: +5 óra

Vízum:

A nepáli vízumot vagy előre beszerezzük, vagy pedig lehetőségünk van erre érkezéskor a katmandui repülőtéren. 

Az útlevélnek a vis­­sza­ér­ke­zés után még leg­alább 6 hó­na­pig ér­vé­nyes­nek kell len­nie, és tar­tal­maz­nia kell 2 szem­ben lé­vő üres ol­dalt.  

Egészségügy, oltások, és gyógyszerek:

Nincsenek kötelezően előírt oltások, azonban ajánlom a Hepatitis A és B, Tetanusz, Tífusz és meningococcus oltásokat. Mindenféleképpen érdemes felkeresni egy oltóközpontot, és az oltásokat az utazás előtt legalább 1 hónappal beadatni!

Gyógyszerek: hasmenés ellen, fájdalom és lázcsillapító, meghűlésre, sebkezelő szerek, sebtapaszok, görcsoldók, Ca-tabletták.

Pénz, készpénzfelvétel, bankkártya:

Nepáli rúpia (NPR) van forgalomban, és ezt csak Nepálban tudunk majd váltani. Leginkább USA dollárt, vagy Eurót érdemes magunkkal vinni.

 

Konzultáció:

Indulás előtt több jó hangulatú, beszélgetős, laza “konzultációt” szeretnénk tartani, ahol találkozhattok velünk, és egymással is. Ezeken a találkozókon megpróbálunk minden kérdésetekre válaszolni, és már az indulás előtt megismerkedni egymással, hogy még jobb legyen a közös utazás.

*Ha szeretnél még több információt és hasznos tippet a túrával kapcsolatban, akkor kattints IDE!!!

 

FIGYELEM!

 • Közös utazásunk egy kalandtúra, amely Nepál hegyvidéki részére vezet, az Annapurna régióba. A szállások színvonala néha nem érik el a fejlett országokéban megszokottakat. A repülőjáratok késhetnek, vagy törölhetnek járatokat.

 • Az időjárás, a politikai helyzet, és a közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. Különösen zord időjárás esetén a programot módosítjuk. Ha velünk tartotok a túrán, akkor ez minden résztvevőre kötelező érvényű.

 • Az esetleges programváltozás esetén mindig alternatív programokat fogunk javasolni a helyszínen.

 • Amennyiben a csoport létszáma nem éri el a minimum létszámot, 30 nappal indulás előtt tájékoztatunk mindenkit, és törölhetjük az utazást. Ilyen esetben természetesen az addig befizetett részvételi költséget maradéktalanul visszajuttatjuk mindenkinek.

 

BIZTOSÍTÁS:

Az utazáson való részvétel feltétele, hogy olyan balesetbiztosítással rendelkezz, amely a magashegyi és/vagy speciális helyszínről történő mentést is tartalmazza! - Ebben is tudunk segíteni nektek!

 

FIZETÉSI FELTÉTELEK

Részvételi díj: 239.000 Ft

Előleg: jelentkezéskor fizetendő; 50.000 Ft

Hátralék: az utazás megkezdése előtt legkésőbb 30 nappal fizetendő;

Útlemondási feltételek:

A 30 napon belüli útlemondás esetén az alábbi költségek kerülnek levonásra:

30-14. napok között a Részvételi díj 50%-a,

14 napon belül, illetve az utazáson meg nem jelenés esetén a Részvételi díj 100%-a.

 
Érdeklődő adatai:
Kérlek válaszd ki, hogy melyik túra érdekel komolyabban:

 

KÉRDÉS ESETÉN

Ha kérdésed van, írj nekünk a kozosenvilagotfalni@gmail.com email címre, vagy lejjebb görgetve ezen az oldalon, és megpróbálunk minél hamarabb válaszolni.

Telefonon kicsit körülményesebb elérni minket, mivel éppen most is úton vagyunk, de ha szeretnéd, hogy visszahívjunk, írd meg nekünk üzenetben, hogy mikor tudunk felhívni és válaszolni a kérdéseidre, és mi megpróbálunk elérni.

Kérdéseidet a facebook oldalunkon is felteheted nekünk: 

 
Rólunk

2017 elején jött az gondolat, hogy menjünk egyszerűen világgá. Sokáig mi magunk is kételkedtünk az ötletünkben, és abban, hogy sikerül-e elindulnunk. Azonban 2017 szeptembérben magunk mögött hagytuk építész és építőmérnöki állásunkat és már több mint 14 hónapja járjuk a világot, hátizsákkal, ketten.

Tovább...

 • White Facebook Icon
Ha kérdésed van, írj bátran!